11. marraskuuta 2015

Sukututkimuspäivän 12.11.2015 esitelmäohjelma



Sukututkimuspäivä 12.11.2015
Hämeenlinnan maakunta-arkisto, Aittatie 2, 13200 Hämeenlinna
 
12.00 Ylitarkastaja Susanna Taipale: Hämeenlinnan maakunta-arkiston palvelut sukututkijoille
Uskaltaako sinne arkistoon mennä? Mitä kaikkea siellä oikein on? Esitelmässä keskitytään arkistolaitoksen sähköisten palveluiden esittelyyn ja maakunta-arkiston tutkijasalipalvelun toimintaan.

13.00 FM Mervi Lampi: Kun sukututkimus alkaa kiinnostaa
Mitä tehdä, kun suvun vaiheet ja menneet sukupolvet alkavat kiinnostaa? Esitelmässä annetaan vinkkejä ja neuvoja suku­tutkimuksen aloittamisesta.

14.00 Tutkija Juho Mattila: Maanomistus­asiakirjat sukututkimuksessa. Lainhuuto, imissio ja asutustoiminta pähkinänkuoressa
Maanomistusta ja hallintaa koskevista asiakirjoista suku­tutkija saa arvokkaita lisätietoja tutkimukseensa – varsinkin ajalta, jolloin suurin osa väestöstä toimi maatalouden parissa. Esitelmä kertoo lyhyesti helposti lähestyttävistä lähdesarjoista: lainhuudoista, kruununtilojen hallinta­oikeus­­päätöksistä eli imissioista sekä 1940-luvun asutusviranomaisista.

15.00 Kehittämispäällikkö Tomi Ahoranta: Talvi- ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet
Mietitkö, miten pääsisit liikkeelle viime sotiin osallis­tuneen sotavaiheiden tutkimisessa? Haluatko kartuttaa tietojasi siitä, mitä kaikkea voit arkistoista löytää? Esitelmä tarjoaa rautais­annoksen lähdetietoa rintama­miehistä ja -naisista, sotavangeista sekä muista sodan kokeneista.

16.15 Ylitarkastaja Kari Korpi: Itsenäi­syyden ajan veroaineistot henkilöhistorian näkö­kulmasta
Itsenäisyyden alkuvuosina verotuskäytäntöjä uudis­tettiin Suomessa perusteellisesti. Säädettiin tulo- ja omaisuus­vero­laki (1920) sekä perintö- ja lahjavero­laki (1921). Lakien seurauksena syntyi osittain uusia veroja ja uusia asia­kirjoja. Lyhyessä tietoiskussa kerrotaan, mitä sukutut­ki­joita kiinnos­tavia aineistoja voi löytyä paikallisten vero­viranomaisten arkistoista.

17.00 Kirjailija, FT Anna Kortelainen: Sukututkijan vierustoverina: kokemuksia suvun merkityksestä faktassa ja fiktiossa
Miten sukuyhteys ja suvun tutkiminen tuottavat tietoa, tieto­­kirjallisuutta ja museonäyttelyitä? Mikä merkitys suku­laisuus­suhteiden ja juurten ymmär­tä­misellä on sepit­teellisen proosan kirjoittamisessa? Huimimmat kerto­mukset ovat sukujen tositarinoita, mutta suku­tietou­della on merkitystä myös fiktiossa. Anna Kortelainen kertoo kokemuksistaan tietokirjai­lijana, prosaistina ja näyttely­kuraattorina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kirjoita kommenttisi. Se julkaistaan hyväksymisen jälkeen. Kiitos.