10. syyskuuta 2015

Torstaina 24.9. esitelmä pitäjänmakasiineista

Syyskauden esitelmäillat avaa torstaina 24.9. klo 18 FT Ilkka Teerijoki esitelmällään "Pitäjänmakasiini, nälkävuosien turva, maaseudun ensimmäinen pankki, kunnallisten uudistusten rahoittaja ja museo"
 
Pitäjänmakasiineja alettiin perustaa Ruotsiin ja Suomeen 1700-luvulla, kun maa ei enää ollut viljan suhteen omavarainen. Paikallisilla varastoilla toivottiin helpotettavan toistuvien katovuosien aiheuttamaa hätää. Vain harvat makasiinit kuitenkaan menestyivät 1700-luvulla, mutta 1800-luvulla tilanne oli toinen. Niillä oli suuri merkitys paitsi hätäapuvarastoina, myös monien kunnallisten uudistusten rahoittajina. Viljakaupan kehittyessä ja rahatalouden voittaessa alaa pitäjänmakasiinien merkitys väheni, mutta makasiinirakennukset ovat säilyneet noin 200 paikkakunnalla, monesti kotiseutumuseoina. Esitelmässä kerrotaan makasiinien merkityksestä 1700-luvulta 2000-luvulle sekä selvitellään niistä kertovien aineistojen käyttömahdollisuuksia sukututkimuksessa.

Tuttuun tapaan esitelmätilaisuus on Hämeenlinnan maakunta-arkiston (Aittatie 2) luentosalissa. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin, tervetuloa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kirjoita kommenttisi. Se julkaistaan hyväksymisen jälkeen. Kiitos.